NL EN
DONEER NU!

Hoogleraar: kater zo complex dat pil ertegen nog niet gevonden is

17 november 2018

Eén van de redenen waarom er nog geen werkzame anti-katerpil bestaat, is dat wetenschappers niet precies weten hoe een kater werkt.

Wat onderzoekers wel weten, is dat je van alcoholhoudende dranken flink uitdroogt. Het zorgt ervoor dat het aandeel vocht in de bloedvaten van onze hersenvliezen daalt, met hoofdpijn als gevolg. Verder is het zo dat je tijdens een drinkgedrag weinig eet en alcohol weinig voedingsstoffen levert. Daardoor verzwakt het lichaam. Een derde boosdoener is aceetaldehyde, dat ontstaat bij de afbraak van alcohol. Dat zorgt voor misselijkheid, spierpijn en griepachtige verschijnselen.

Frans Russel, hoogleraar farmacologie en toxicologie in Nijmegen, is de oplossing van de kater dan ook niet in één pil te vangen. Bovendien is het de vraag of we dat wel moeten willen. "Alcohol is een erg giftige stof en een kater is een heel natuurlijke reactie van het lichaam om ons te beschermen tegen overdosering. Een effectieve katerbehandeling haalt die rem weg, met alle gezondheidsgevaren van dien."

kater.pdfkater.pdf (97,4 kB)

Laatste nieuws