NL EN
DONEER NU!

IkPas 2017 start op 1 maart

19 januari 2017

IkPas 2017 start op 1 maart IkPas 2017 start 1 maart. Vanaf dan gaan de deelnemers voor 30 óf 40 dagen zonder alcohol. Er zijn al 979 deelnemers!

De 40 dagen actie loopt traditioneel van Aswoensdag tot en met Palmzondag, tijdens de traditionele vastenperiode tussen carnaval en Pasen. Dit jaar is dat van woensdag 1 maart 2017 tot en met zondag 9 april 2017.
De 30 dagen actie beslaat bijna een maand en begint altijd op 1 maart, de start valt in 2017 dus samen met de start van de 40 dagen actie. De laatste dag is dan donderdag 30 maart.

Lector Rob Bovens van Windesheim, mede-initiatiefnemer van de actie IkPas, doet al jaren onderzoek naar de effecten van alcoholvrije periodes. Gewaardeerde effecten zijn dat mensen beter slapen, zich fitter voelen en in gewicht afvallen. Na analyse van de resultaten van IkPas 2016 concludeert Bovens dat deelnemers ook geruime tijd na de actie anders omgaan met alcohol. Bovens: "Zes maanden na de actie zien we dat het aantal overmatige drinkers is gehalveerd, dat meer mensen volgens de norm van de Gezondheidsraad drinken en dat een klein aantal deelnemers zelfs helemaal is gestopt met het drinken van alcohol, ook al roept de actie daar niet toe op. Dat betekent dat de methode IkPas helpt om het drinkgedrag van mensen te veranderen en te verbeteren. Mensen die meedoen leren en ervaren hoe ze bewuster kunnen omgaan met alcohol."

Zes maanden na IkPas dronken de deelnemers in totaal 31,5% minder glazen alcohol dan voor de actie. Niet alleen de weekconsumptie veranderde maar ook de drinkfrequentie, concluderen de onderzoekers van het lectoraat.

IkPas wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van de meeste GGD-en, verslavingspreventie en een regionaal project als FrisValley. Zij samen zorgen ervoor dat IkPas actief wordt ondersteund in 22 van de 25 GGD-regio’s.

Bronnen: ikpas.nl en nationalezorggids.nl.

Laatste nieuws