NL EN
DONEER NU!

Ook incidenteel alcoholgebruik heeft effect op gezichtje van de baby

13 juni 2017

Ook incidenteel alcoholgebruik heeft effect op gezichtje van de baby Zelfs incidenteel alcoholgebruik tijdens de zwangerschap heeft effect op het gezichtje van de baby. Dat blijkt uit een nieuw grootschalig onderzoek uit Australië. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Pediatrics.

Er werden 415 baby's (195 meisjes en 220 jongens) onderzocht op de leeftijd van 12 maanden. Met 3D werd gekeken wat het effect was op de gezichtjes van de baby’s van het totale alcoholgebruik van hun moeders tijdens de zwangerschap, van het niet-drinken gedurende het eerste trimester van de zwangerschap en van het drinken van kleine hoeveelheden alcohol tijdens de rest van de zwangerschap.

De studie toont aan dat het effect van alcohol op de ontwikkeling van het gezicht van een baby toeneemt per dosis. Er hoeft dus geen sprake te zijn van regelmatig alcoholgebruik. De meeste gezichtsafwijkingen werden gezien bij moeders die alcohol in het eerste trimester van de zwangerschap hadden gedronken. Maar er waren ook gezichtsafwijkingen als de moeder tijdens het eerste trimester van de zwangerschap niet of slechts matig had gedronken. Bij die gezichtsafwijkingen gaat het volgens de onderzoekers voornamelijk over de vorming van een platter gezicht, waarbij de kleinere neus wat meer naar boven kantelt. Er kwamen daarnaast ook afwijkingen voor bij de lippen en de oogjes.

Hoewel de klinische betekenis van deze bevindingen nog bepaald moet worden, ondersteunen zij wel de conclusie dat het het veiligst is voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn, om alcohol te vermijden.

E. Muggli, H. Matthews, A. Penington et al. Association Between Prenatal Alcohol Exposure and Craniofacial Shape of Children at 12 Months of Age. JAMA Pediatr. Published online June 5, 2017. doi:10.1001/jamapediatrics.2017.0778

Bron: jamanetwork.com.

Laatste nieuws