NL EN
DONEER NU!

Gedistilleerdbranche verzet zich tegen verhoging alcoholaccijns

12 oktober 2023

Gedistilleerdbranche verzet zich tegen verhoging alcoholaccijns De gedistilleerdproducenten laten op hun website Spiritsnl.nl weten dat de voorgenomen accijnsverhoging van 16,2% hun branche naar verwachting hard zal raken. De verhoging is een eenmalige inflatiecorrectie, de eerste accijnsaanpassing sinds 2014.

De verwachting van Ronald Renkema van Data Intellica (econometrie) is dat door gedragseffecten de begrote extra inkomsten voor de schatkist niet zullen worden gerealiseerd. De accijnsverhoging zal volgens hem zelfs leiden tot €58 miljoen minder accijnsinkomsten voor Nederland in 2024. Het ministerie van Financiën gaat in haar becijferingen uit van een extra opbrengst van €49 miljoen, rekening houdend met gedragseffecten en daardoor een 20% lagere meeropbrengst.

"We zijn niet principieel tegen een accijnsverhoging", zegt directeur Betty de Boer van Spirits NL. Haar vrees is echter dat consumenten veel gemakkelijker de grens naar Duitsland zullen oversteken waar gedistilleerde drank te vinden is in iedere supermarkt. Data Intellica verwacht ook een grotere zwarte markt en netwerken die niet-geregistreerde gedistilleerde drank leveren aan de horeca of bezorgen aan huis.

Bronnen: spiritsnl.nl en fd.nl.

Laatste nieuws