NL EN
DONEER NU!

Jongeren veroorzaken vaker overlast in horeca dan vóór corona

24 april 2022

Jongeren veroorzaken vaker overlast in de horeca dan voor de pandemie, zeggen experts tegen NU.nl. Met name jongeren voor wie uitgaan nieuw is, lijken vaker de grens op te zoeken.

Onder meer Koninklijke Horeca Nederland hoort het geluid van horecaondernemers. De brancheorganisatie zegt dat een deel van de uitgaanders het gevoel lijkt te hebben dat ze de afgelopen jaren moeten inhalen en daardoor meer grenzen overgaan. Voor sommige jongeren is het uitgaan in de horeca daarbij nieuw, omdat zij de afgelopen twee jaar nog niet uit konden gaan

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), een onafhankelijke stichting die veiligheidsproblemen in kaart brengt, ziet dezelfde ontwikkeling. "Het lijkt erop dat jongeren vaker de remmen los gooien terwijl ze niet gewend zijn aan grote hoeveelheden alcohol", aldus Raoul Verwey van het CCV. "Dat leidt tot meer agressie en zelfs vechtpartijen."

Ook een woordvoerder van Trimbos, een kennisinstituut voor alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid, zegt de signalen te herkennen. Het instituut wijst ook op andere gevaren. Zo raken mensen na een coronaperiode met minder prikkels, sneller geprikkeld. Dat vergroot de kans op irritatie en agressief gedrag.

Verschillende gemeenten zeggen tegen problemen aan te lopen. "Mensen zijn eerder dronken, heftiger dronken en vertonen vaker gedrag dat vóór de pandemie vrijwel niet voorkwam", zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. Ook volgens een woordvoerder van de gemeente Eindhoven moet vooral "de nieuwe generatie stappers" wennen om naar de horeca te gaan. In Utrecht wordt van een probleem gesproken. "Onze inspecteurs merken het op straat en ondernemers geven aan dat ze meer jongeren moeten weigeren die te dronken zijn", aldus een woordvoerder.

Drie gemeenten die NU.nl heeft benaderd gaven aan geen zorgwekkende signalen te hebben ontvangen. "Mensen moeten even weer wennen aan de 'nieuwe' situatie, maar zijn goed aanspreekbaar en er zijn geen heftige incidenten", zegt bijvoorbeeld een woordvoerder van de gemeente Enschede.

Bron: nu.nl.

Laatste nieuws