NL EN
DONEER NU!

Voorstel Europese Commissie: 0‰ voor beginnende bestuurders

2 maart 2023

Beginnende bestuurders mogen de eerste twee jaar na het behalen van hun rijbewijs helemaal geen alcohol meer drinken als ze nog gaan rijden. Dit is een van de voorstellen van de Europese Commissie om het verkeer veiliger te maken.

Hoewel jongeren slechts 8% van alle bestuurders uitmaken, is bij ongeveer twee op de vijf dodelijke ongevallen op de Europese wegen een bestuurder onder de 30 jaar betrokken.

"Nieuwe cijfers die vorige week zijn vrijgegeven, tonen aan dat het aantal verkeersdoden in de EU niet snel genoeg afneemt om de cruciale doelstelling van halvering van het aantal doden en zwaargewonden tegen 2030 te halen. Het is dus goed om te zien dat de EU de verkeersveiligheid vandaag serieus neemt", aldus Graziella Jost, projectleider bij de European Transport Safety Council. De rijbewijsvoorstellen van de Europese Commissie zijn volgens haar een belangrijke manier om beginnende bestuurders veiliger te laten rijden.

De maatregel voorziet in een verplichte proeftijd van minimaal twee jaar voor al degenen die hun rijbewijs hebben gehaald. In die periode moeten zij bij controles een bloedalcoholgehalte van 0‰ hebben. EU-lidstaten zullen boetes op kunnen leggen en ook de proeftijd verlengen tot meer dan twee jaar. Thans kent Nederland voor beginnende bestuurders een maximaal bloedalcoholgehalte van 0,2‰ voor de duur van 5 jaar. Dit niveau geldt ook voor mensen jonger dan 24 jaar.

Het voorstel van de Commissie maakt deel uit van een breder pakket maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid, waaronder de invoering van nieuwe overtredingen – zoals gevaarlijk parkeren, gevaarlijk inhalen en onvoldoende afstand houden – in alle lidstaten om voetgangers, fietsers, bromfietsers en motorrijders beter te beschermen . De Commissie wil ook een digitaal rijbewijs invoeren, dat wereldwijd het eerste in zijn soort zou zijn.

Bron: brusselstimes.com.

road-safety---commission-proposes-updated-requirements-for-driving-licences.pdfroad-safety---commission-proposes-updated-requirements-for-driving-licences.pdf (49,7 kB)

Laatste nieuws