NL EN
DONEER NU!

Lijst met gemeenten die willen deelnemen aan omstreden VNG-pilot wordt alsmaar langer

26 januari 2016

De kans bestaat dat de Amersfoorter straks in het centrum een wijntje kan drinken in de boekhandel of een biertje bij de kapper. Burgemeester en wethouders willen meedoen aan de proef 'reguleren mengvormen winkel en horeca' van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Inmiddels is bekend dat ook de gemeenten Arnhem, Amsterdam, Den Bosch, Helmond, Maastricht, Roosendaal, Rotterdam, Schouwen-Duiveland, Zaanstad en Zwolle willen deelnemen.

Overigens is op dit moment niet duidelijk of de pilot nog wel doorgang zal vinden, nu staatssecretaris Martin van Rijn de VNG in zeer scherpe bewoordingen heeft laten weten dat hij het niet aanvaardbaar vindt dat de pilot gemeenten oproept om ondernemers bewust de regels van de Drank- en Horecawet te laten overtreden. Hij zal gemeenten die uiteindelijk gaan meedoen aanspreken. Onbekend is of hij dan zijn bevoegdheid van "indeplaatsstelling" of "schorsing en vernietiging" zal gebruiken. Dat is mogelijk als een gemeente in strijd handelt met het recht of het algemeen belang, of als medebewindstaken niet of niet naar behoren worden uitgevoerd.
Verder lopen er momenteel enige rechtszaken tegen gemeenten die nu al blurring toestaan. Die zijn aangespannen door de SlijtersUnie en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. De rechter kan er dus óók nog een stokje voor steken.

Bron eerste alinea: ad.nl.

Laatste nieuws