NL EN
DONEER NU!

Heeft uitdroging hetzelfde effect als dronkenschap?

5 juli 2018

Onder meer het AD en Gezondheidsnet.nl schreven vorige week dat het warme weer gevolgen kan hebben voor automobilisten die niet genoeg water drinken. De effecten van uitdroging op de rijvaardigheid zouden vergelijkbaar zijn met de effecten van dronkenschap. Nu.nl checkt of dit klopt.

De conclusie van deze check is dat de symptomen van alcoholconsumptie en uitdroging gedeeltelijk overeenkomen, maar dat dat niet betekent dat je het per definitie kunt vergelijken. Alcohol doet iets heel anders met je lichaam dan uitdroging. Alcohol heeft invloed op je verbindingen tussen je cellen. Uitdroging leidt ertoe dat je organen een mindere doorbloeding hebben.

Alcohol beïnvloedt vanzelfsprekend je rijgedrag en dat merk je, maar bij vochtinname weet je niet of je wel of niet genoeg gedronken hebt. Om op basis van de gemaakte rijfouten te zeggen dat het promillage overeenkomt met de toestand van uitdroging, is een te voorbarige conclusie.

De bewering dat uitdroging hetzelfde effect op je rijvaardigheid heeft als een alcoholpromillage van 0,8 promille is dus niet bewezen.

Bron: nu.nl.

Laatste nieuws