NL EN
DONEER NU!

Zweeds monopolie moet door particulier online bestelde drank tolereren

7 juli 2023

Het Zweedse Hooggerechtshof heeft vandaag bepaald dat een Deense online wijnhandelaar het recht heeft om rechtstreeks aan Zweedse huishoudens en bedrijven te verkopen. Deze uitspraak is van belang in verband met het monopolie dat Zweden kent op de detailhandel in de meeste alcoholhoudende dranken.

Zweden heeft een restrictief alcoholbeleid en heeft sinds 1955 een door de staat beheerd monopolie op de detailhandel in dranken met meer dan 3,5% alcohol. Het kreeg een vrijstelling van de wetgeving van de Europese Unie inzake vrijhandel van goederen toen het in 1995 toetrad.

Systembolaget, het door de staat gerunde alcoholbedrijf, klaagde de Deense online retailer Winefinder en zijn Zweedse moederbedrijf aan om te voorkomen dat het alcohol verkoopt en levert aan Zweedse klanten, maar het Hooggerechtshof oordeelde dat online levering door de Deense webshop toegestaan is, waarmee een precedent is geschapen.

"De handel is in deze zaak is niet in strijd met de alcoholwet, maar moet worden gezien als een toegestane vorm van particuliere import", aldus de Hoge Raad in een verklaring.

Systembolaget had de zaak gewonnen bij een lagere rechtbank. De beslissing van het Hooggerechtshof kan niet worden herroepen.

Bron: reuters.com.

Laatste nieuws