NL EN
DONEER NU!

Jongeren zijn gemiddeld 14,8 jaar als ze voor het eerst alcohol krijgen van hun ouders

9 maart 2023

Afgelopen december publiceerde het Trimbos-instituut het rapport “Ouders en middelengebruik”. Het onderzoek is in 2021 uitgevoerd onder 3.584 ouders van leerlingen van 12 t/m 16 jaar van het voortgezet onderwijs en is gekoppeld aan het Health Behaviour in School-aged Children (HBSC)-onderzoek. *

Recent zijn aanvullende analyses uitgevoerd en is een infographic verschenen. Hieruit blijkt dat:

• Twee op de drie ouders (66%) weleens alcohol heeft gegeven aan hun kind.
• Twee op de vijf ouders (39%) meer dan één keer alcohol heeft gegeven aan hun kind.
• Als ouders voor het eerst alcohol aan hun kind geven, het kind gemiddeld 14,8 jaar oud is. Dit kan zijn op een verjaardag of feestje, een feestdag, vakantie, kermis of carnaval.
• Laag of middelbaar opgeleide ouders aan hun kind vaker alcohol geven dan hoogopgeleide ouders.
• Ouders die geen ‘NIX18'-afspraak hebben gemaakt met hun kind vaker alcohol geven aan hun kind dan ouders die deze afspraak wel hebben gemaakt.
• Ouders die het niet heel (erg) schadelijk vinden als minderjarigen ieder weekend 1 of 2 glazen alcohol drinken, hun kind vaker alcohol geven dan ouders die dit wel (erg) schadelijk vinden.

Bron: trimbos.nl.

*https://www.stap.nl/nl/nieuws/laatste-nieuws.html/3454/9171/slechts-n-op-de-drie-ouders-heeft-een-nix18-alcohol-afspraak-#p3454.

ouders-die-alcohol-geven-aan-hun-kind---infographic_1.pdfouders-die-alcohol-geven-aan-hun-kind---infographic_1.pdf (1,86 MB)

Laatste nieuws