NL EN
DONEER NU!

AB InBev wordt hoofdsponsor van Olympische Spelen

12 januari 2024

AB InBev wordt hoofdsponsor van Olympische Spelen Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft vandaag aangekondigd dat AB InBev, ‘s werelds grootste bierbrouwer, tot in 2028 een wereldwijde Olympische partner wordt (TOP Partner). De bierbrouwer zal in dit kader een van haar alcoholvrije bieren, de Corona Cero, naar voren schuiven.

"Het International Olympic Committee en AB InBev engageren zich daarmee voor verantwoorde consumptie", zo staat te lezen in een gemeenschappelijk persbericht. "Bier en sport versterken elkaar, maar voor deze gelegenheid past enkel ons alcoholvrij bier", voegt AB InBev er nog aan toe.

Maar de vraag is of reclame voor alcoholvrije producten zoveel uitmaakt. "Eigenlijk is dat hetzelfde als promotie voor alcohol", zei Alex Barker begin vorig jaar aan De Volkskrant, toen bekend werd dat F1-coureur Max Verstappen Heineken 0.0 zou promoten. Barker is een psycholoog, verbonden aan de Universiteit van Derby, die al heel wat onderzoek heeft gedaan naar alcoholmarketing in de sport.

Een alibimerk, zo noemt Barker de alcoholvrije varianten. "Door die aan te prijzen versterken de biermerken gewoon de band met de klant. Vaak zijn het dezelfde kleuren en hetzelfde logo. Op die manier hebben de alcoholvrije producten dezelfde merkuitstraling als de merken mét alcohol."

Marcel Marcondes, Global Chief Marketing Officer van AB InBev, geeft dit ook toe, aldus Marketingweek. De sponsoring van de Olympische Spelen door Corona Cero heeft het potentieel om "bier als categorie te versterken", liet hij weten.

In Frankrijk, waar de Olympische Spelen deze zomer plaatsvinden, is reclame voor alcohol verboden, publiciteit voor alcoholvrije producten mag er wel. Dat is anders in bijvoorbeeld Noorwegen, waar al lange tijd ook de reclame voor de 0 procent-variant verboden is.

Bronnen: reuters.com, vrt.be en marketingweek.com.

Laatste nieuws