NL EN
DONEER NU!

AAN wil snelle invoering gezondheidswaarschuwing op alcoholhoudende dranken

3 februari 2021

AAN wil snelle invoering gezondheidswaarschuwing op alcoholhoudende dranken Eén van de voorgestelde maatregelen van de Europese Commissie in het Europe’s Beating Cancer Plan is het wettelijk verplichten van gezondheidswaarschuwingen op alcoholverpakkingen. De Alliantie Alcoholbeleid Nederland (AAN), een samenwerkingsverband van 11 Nederlandse gezondheidsorganisaties, ondersteunt het plan van harte gelet op het oorzakelijk verband tussen alcoholgebruik en kanker en vanwege het feit dat veel Nederlanders zich hier niet van bewust zijn.

AAN roept het nieuwe kabinet op de voorgestelde maatregelen rond etikettering uit het Europese kankerplan te steunen zodat alle alcoholverpakkingen in Nederland worden voorzien van de noodzakelijke gezondheidswaarschuwingen. Als iedere Nederlander weet dat alcoholgebruik ernstige gezondheidsschade kan veroorzaken en gerelateerd is aan het ontstaan van kanker, kan volgens AAN een deel van de sterfgevallen door kanker voorkomen worden.

Uit recent onderzoek blijkt dat de meeste sterfgevallen die kunnen worden toegeschreven aan alcohol, kankers betreffen, namelijk 3.494 in 2019. Alcoholgebruik is een belangrijke risicofactor voor darmkanker (1.140 sterfgevallen), slokdarmkanker (854 sterfgevallen) en borstkanker (604 sterfgevallen). Verder gaat het om kanker aan de lippen en mond, de keelholte, het strottenhoofd, lever en maag. Uit onderzoek van het Trimbos-Instituut blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders niet weet dat alcohol kanker kan veroorzaken. En dat is zeer opmerkelijk omdat de WHO al in 1998 vaststelde dat alcohol carcinogeen is.

In 2017 kregen in de Europese Unie ongeveer 23.000 mensen kanker van het drinken van 2 glazen alcohol of minder per dag. Ongeveer 8.500 van hen dronken 1 glas of minder per dag. Ook licht alcoholgebruik blijkt dus te kunnen leiden tot het ontstaan van kanker.

alcoholalliantie-verwelkomt-europees-plan-voor-invoering-gezondheidswaarschuwing-op-alcoholverpakkingen.pdfalcoholalliantie-verwelkomt-europees-plan-voor-invoering-gezondheidswaarschuwing-op-alcoholverpakkingen.pdf (583 kB)

Laatste nieuws