NL EN
DONEER NU!

Europarlementariërs vragen Commissie alcoholetiketteringsvoorstel af te wijzen

6 augustus 2018

Een groep Europarlementariërs heeft de Europese Commissie opgeroepen het voorstel van de alcoholproducenten over alcoholetikettering af te wijzen. Zij vinden dat alcoholhoudende dranken niet langer soepeler regels mogen hebben dan andere voedingsmiddelen.

Zestien Europarlementariërs van de sociaal-democraten, de Europese Volkspartij en de Groenen-EFA hebben onlangs een brief gestuurd naar verschillende Eurocommissarissen, waaronder president Jean-Claude Juncker, waarin zij lieten weten het voorstel van de industrie betreffende consumenteninformatie "teleurstellend" te vinden. Zij willen niet dat de EU er mee instemt.

"De huidige situatie heeft geleid tot verschillen op de interne markt, waardoor een melkproducent nu hogere administratieve lasten heeft dan een producent van wodka. Wij zijn van mening dat de EU een gelijk speelveld voor alle marktdeelnemers moet toestaan en niet de producenten van één categorie goederen mag bevoordelen", aldus de Europarlementariërs.

"De Europese instellingen moeten de regelgeving voor alcoholhoudende dranken afstemmen op Europese verordening inzake verstrekking van voedselinformatie aan consumenten (1169/2011)", voegen ze eraan toe.

Afgelopen maart presenteerde de alcoholindustrie haar langverwachte zelfreguleringsvoorstel over etikettering. Daarin werd voorgesteld dat individuele producenten zelf kunnen beslissen welke informatie zij op het etiket of online verstrekken.

Bron: euractiv.com.

mep-letter-to-commissioner-andriukaitis-concerning-alcohol-labelling-and-reg-1169-2011.pdfmep-letter-to-commissioner-andriukaitis-concerning-alcohol-labelling-and-reg-1169-2011.pdf (1,52 MB)

Laatste nieuws