NL EN
DONEER NU!

Vrees voor inmenging criminelen in horeca Amsterdam

9 maart 2018

Vrees voor inmenging criminelen in horeca Amsterdam De Belastingdienst controleert nagenoeg geen horeca-ondernemingen in het uitgaansgebied rond het Amsterdamse Leidseplein ’omdat belastinginspecteurs niet met kogelvrije vesten lopen’.

Ombudsman Arre Zuurmond zegt dat hij deze boodschap kreeg medegedeeld door een belastingdirecteur, toen hij een gesprek had over de stand van zaken in de binnenstad. "Negentig procent op en rond het Leidseplein wordt gefinancierd door geldstromen die niet via een bank gaan, maar via particulieren of ondernemingen. Een deel van de horeca-ondernemers deugt echt niet. Met de Bibob-procedure krijgt de overheid die ook niet meer buiten de deur."

Koninklijke Horeca Nederland herkent het signaal dat banken bijna geen horeca-gelegenheden in het bekende uitgaansgebied financieren en geldstromen anders lopen. "Maar er is een strenge Bibob-procedure. Ik zie ook regelmatig dat er weigeringen volgen", zegt KHN-regiomanager Eveline Doornhegge. Volgens haar is het niet gemakkelijk om aan een vergunning te komen. "Maar het had niet de prioriteit om bij bestaande ondernemingen de vergunningen opnieuw te bekijken."

Volgens CDA-lijsttrekker Diederik Boomsma zijn de uitspraken van Zuurmond ’ongekend zorgelijk’. "De overheid mag nooit buigen voor dreiging. Dit vraagt om een deltaplan voor de binnenstad: de bezem erdoor!"

Bron: telegraaf.nl.

Laatste nieuws