NL EN
DONEER NU!

Wijnsector verzet zich tegen voedingswaardevermelding op fles

24 april 2015

De wijnsector is een campagne gestart tegen een voornemen van het Europees Parlement om op het etiket aan te geven hoeveel calorieën een fles alcoholhoudende drank bevat. De Europarlementariërs stemmen volgende week woensdag over het voorstel.

Volgens het Engelse dagblad The Times zijn de wijnproducenten bang dat vermelding van het aantal calorieën een daling van het gebruik zal betekenen, omdat het consumenten dan duidelijk wordt dat één fles wijn evenveel calorieën bevat als een half pak koekjes.

De sector zelf zegt zich zorgen te maken over de extra kosten voor de kleine wijnboeren. Omdat de druivenoogst elk jaar verschilt (meer of minder suiker), zal dan immers jaarlijks onderzocht moeten worden wat de voedingswaarde van de wijn is. Dik Beker van het Nederlandse Wijngaardeniersgilde vreest straks een 'boekwerk' aan de flessen te moeten hangen: “Eerst was het de informatie over allergenen, nu dit weer. Wat is het volgende?” Het Voedingscentrum denkt daar anders over. "In een tijd waarin steeds meer mensen aan obesitas leiden, moeten mensen beter letten op wat ze eten en drinken."

Bronnen: dailymail.co.uk, ad.nl en nos.nl.

Hieronder een calorisch overzicht gepubliceerd op de site van de NOS.

Wijnsector verzet zich tegen voedingswaardevermelding op fles

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl