NL EN
DONEER NU!

Focus van Blokhuis: vergroten bewustzijn en cultuurverandering

6 februari 2018

Focus van Blokhuis: vergroten bewustzijn en cultuurverandering Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zei vanavond in Nieuwsuur dat het kabinet besloten heeft de aanpak van problematisch alcoholgebruik te betrekken bij het Nationaal Preventieakkoord, dat rond de zomer gereed zal zijn.

De staatssecretaris gaf aan dat hij het nodig vindt dat mensen bewuster worden van de alcoholrichtlijn van de Gezondheidsraad. Mensen weten bijvoorbeeld niet dat alcoholgebruik kan leiden tot kanker en Korsakov op jonge leeftijd. Hij wil een verandering in onze cultuur. Blokhuis: "Het leven is net zo gelukkig als je het wat minder doet." Hij denkt dus in elk geval aan een bewustwordingscampagne.

Heineken en de STIVA vinden andere, aanvullende maatregelen eigenlijk niet nodig. Floor van Bakkum van de Jellinek noemt echter drie wenselijke extra wettelijke maatregelen: reclameverboden, beperking van de verkooppunten en introductie van minimumprijzen.

Blokhuis wil nog niet ingaan op deze voorstellen, noch de discussie versmallen tot bijvoorbeeld de wenselijkheid van Holland Heineken House. Hij gaat vanaf nu het gesprek aan met betrokken organisaties over alle maatregelen die een plek krijgen in het Preventieakkoord.

Blokhuis gaf wel aan dat gemeenten ondertussen op lokaal niveau maatregelen kunnen nemen tegen exorbitante prijskortingen.

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws