NL EN
DONEER NU!

Gezondheidsorganisaties willen structureel geld voor preventie

25 september 2023

Mensen helpen om gezonder te leven, oftewel preventie, heeft zin. Dat vonden eerdere kabinetten al en ook nu staat het niet ter discussie. Waarom is er dan geen structureel geld voor beschikbaar? Gezondheidsorganisaties en experts laten EénVandaag weten bezorgd te zijn.

In 2018 sloot het kabinet een Nationaal Preventieakkoord met doelstellingen op het terrein van roken, problematisch alcoholgebruik, gezonde voeding en overgewicht. Het was erop gericht om mensen te stimuleren gezonder te leven. Inmiddels is gebleken dat de doelen lastig te behalen zijn. Toch blijven experts ervan overtuigd dat preventie werkt. Als het lukt om mensen gezonder te laten leven, dan leidt dat waarschijnlijk tot lagere kosten voor medische behandelingen.

In de nieuwe begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) staat evenwel niet dat er structureel geld voor preventieprojecten zal zijn. Staatssecretaris Maarten van Ooijen: "Het is aan het nieuwe kabinet om dit te regelen. Maar ik hoop van harte dat het dan lukt om zoveel mogelijk structurele financiering te regelen voor preventie."

Dat de subsidies voor preventie de aankomende jaren niet structureel zijn en mogelijk zelfs minder worden, is volgens Ninette van Hasselt van het Trimbos-instituut een probleem. "Er is jaarlijks 60 miljoen euro beschikbaar geweest voor het preventie-akkoord", legt ze uit. "Wat nu dreigt is dat die 60 miljoen wegvalt en dat er niks voor in de plaats komt. Voor de lange termijn is dat zeer zorgelijk."

Ook neuroloog en oud-lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) Marianne de Visser is bezorgd. "Ik ben verbijsterd. Wij zetten in het ziekenhuis juist heel erg in op preventie en dat deden we bij de WRR al eerder."

Bron: avrotros.nl.

Update: het Kamerlid Eva van Esch heeft tijdens het vragenuur over deze kwestie vragen gesteld. Staatssecretaris Maarten van Ooijen zal hier schriftelijk op terugkomen.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl