NL EN
DONEER NU!

Kwart Nederlanders denkt negatiever over alcohol dan 5 jaar geleden

9 augustus 2022

Kwart Nederlanders denkt negatiever over alcohol dan 5 jaar geleden Een kwart van de Nederlanders is de afgelopen 5 jaar negatiever gaan aankijken tegen het drinken van alcohol. Dat komt vooral omdat mensen zich bewuster worden van de gezondheidsrisico's. Maar vier op de tien zien een drankje vooral als iets positiefs.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag over gezondheid en preventie. Bij nog eens bijna een kwart (23%) van de deelnemers was het imago van drank al negatief en is dat niet veranderd. Opgeteld ziet de helft (48%) nu vooral de negatieve kanten van alcohol.

De belangrijkste reden dat mensen de laatste jaren negatiever zijn gaan denken is dat ze meer oog hebben gekregen voor de risico's voor hun gezondheid. Ze zijn meer gaan nadenken over zaken als overgewicht, schade aan de hersenen, verslaving en een verhoogde kans op kanker. Ook de gevolgen voor de samenleving zijn een reden voor het negatieve imago. Agressie, huiselijk geweld en auto-ongelukken waarbij de bestuurder dronken is worden regelmatig genoemd.

Een andere groep waardeert vooral de positieve kanten van een biertje of een wijntje (37%). Voor hen staat alcohol in de eerste plaats voor ontspanning, genieten en gezelligheid.

Bijna vier op de tien drinkers (38%) zien geen reden om het glas wat vaker te laten staan. Een deel van hen zegt nu al met mate te drinken en ziet geen noodzaak om dat te veranderen. Een deel van de drinkers staat wel open om te minderen. Ook hier speelt de eigen gezondheid de hoofdrol. 11% wil minderen of stoppen als alcohol te duur wordt. Voor 8% van de drinkers in het onderzoek geldt dat ze hier voor open staan als ze minder stress zouden hebben.

Veel ondervraagden vinden dat alcohol een beetje té prominent aanwezig is in de samenleving en pleiten ervoor dat te beperken.

Bron: eenvandaag.avrotros.nl.

Laatste nieuws