NL EN
DONEER NU!

Oproep aan Commissie om etikettering van alcoholhoudende dranken te reguleren

7 november 2018

Tijdens een vandaag in het Europese Parlement gehouden bijeenkomst heeft Europarlementariër Biljana Borzan de Commissie opgeroepen ervoor te zorgen dat de regels voor etikettering van alcoholhoudende dranken nu eindelijk worden gelijkgetrokken met die voor andere levensmiddelen.

In 2011 keurden de Europese instellingen Verordening nr. 1169/2011 goed die vereist dat vanaf 2014 op alle levensmiddelen en dranken, inclusief vruchtensap en melk, voedselinformatie aan consumenten wordt vermeld. Na verhitte debatten werden alcoholhoudende dranken echter voorlopig van deze verplichting vrijgesteld. In maart 2017 heeft de Europese Commissie een rapport gepubliceerd waarin duidelijk werd gesteld, dat er geen objectieve gronden zijn die rechtvaardigen dat er geen informatie over ingrediënten en voedingswaarde op alcoholhoudende dranken hoeft te worden vermeld.

De Europese Commissie heeft de alcoholproducenten vervolgens een jaar de tijd gegeven om een zelfreguleringsvoorstel in te dienen dat de hele sector van alcoholhoudende dranken zou bestrijken. In maart van dit jaar (2018) produceerde de industrie een voorstel voor zelfregulering. De Europese Commissie neemt nu al meer dan een half jaar om dat zelfreguleringsvoorstel te beoordelen.

"Gezien de beperkte tijd die er nog is binnen het huidige mandaat van de Europese Commissie, sporen wij de Commissie aan om het probleem aan te pakken en de regels voor alcoholhoudende dranken in overeenstemming te brengen met die voor andere levensmiddelen en dranken. De huidige situatie heeft geleid tot verschillen op de interne markt, waar een melkproducent een hogere administratieve last heeft dan een producent van wodka. Wij zijn van mening dat de EU een gelijk speelveld voor alle marktdeelnemers moet bieden en niet de producenten van één categorie goederen moet bevoordelen", aldus Borzan.

press-release-eurocare.docxpress-release-eurocare.docx (33,8 kB)

Laatste nieuws