NL EN
DONEER NU!

Steeds meer agressie in Nederlandse vliegtuigen, vooral door drankgebruik

6 november 2019

Het aantal gemelde incidenten met vliegtuigpassagiers is in 2018 opnieuw gestegen. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De verwachting is dat dit aantal in 2019 verder zal toenemen. Ook de zwaarte van de voorvallen neemt toe.

Uit de inhoud van de meldingen aan het Analysebureau Luchtvaartvoorvallen van de ILT, blijkt dat in 2018 drankgebruik vaker leidt tot agressief gedrag dan in 2017. De meeste meldingen werden gedaan op vluchten van en naar het Caribisch Nederland, Israël, Griekenland, Spanje en Portugal.

Bij zwaardere voorvallen, zoals wanneer sprake is van verbale en/of fysieke agressie, wordt de marechaussee ingeschakeld. Dat gebeurde vorig jaar 176 keer. Ook kan de gezagvoerder een Notice of Violation (NOV) afgeven. Een NOV wordt ook wel een ‘gele kaart’ genoemd waarmee onhandelbare passagiers formeel gewezen worden op de onwenselijkheid van hun gedrag, het potentiële risico dat zij daarmee veroorzaken en de mogelijke consequenties (boete, juridische aanklacht of arrestatie). In 2018 ging het om 1.006 voorvallen. In de eerste helft van 2019 waren er al 626 incidenten.

Bron: beveiligingsnieuws.nl.

Laatste nieuws