NL EN
DONEER NU!

Experiment journalist slaagt: flitsbezorgers geven fles Bacardi aan 13 jarige

5 mei 2023

Na jaren aan klachten en onderzoeken lijkt er weinig te zijn veranderd aan het naleven van de 18-jaars grens voor alcohol en tabak door flitsbezorgers, stelt Darshan Boerema uit Heerenveen. De onderzoeksjournalist nam de proef op de som in Groningen en toont aan dat een 13-jarig meisje nog steeds aan drank en aan sigaretten kan komen via verschillende flitsbezorgers.

Boerema huurde via AirbnB een appartement in Stad en liet de dertienjarige Rosa sigaretten en een fles Bacardi bestellen bij Flink, Getir en Gorilla’s. Alleen de bezorgers van Flink bleven consistent vragen om legitimatie. Getir en Gorilla’s deden dit niet altijd en na een aantal pogingen kreeg Rosa flessen Bacardi en sigaretten in handen.

Met de test stelt Boerema opnieuw de handhaving van de wetten op de verkoop van alcohol en tabak aan de kaak. Volgens de onderzoeksjournalist schort het op meerdere vlakken aan een gebrek aan handhaving en de mogelijkheden daartoe.

De onderzoeksjournalist stelt dat er ook een verantwoordelijkheid ligt bij de flitsbezorgers zelf. Maar uit het experiment, dat ook in Leeuwarden met ‘succes’ werd uitgevoerd, blijkt dat hier weinig van terecht komt.

Bron: oogtv.nl.

Laatste nieuws