NL EN
DONEER NU!

Alternatieven voor minibar soms in strijd met Drank- en Horecawet

18 augustus 2017

Alternatieven voor minibar soms in strijd met Drank- en Horecawet Een kleine koelkast met miniatuurflesjes alcohol, snacks en wat fris op de hotelkamer. Het concept minibar werd ruim 40 jaar geleden geïntroduceerd in Hilton Hongkong. Zo hip en vooruitstrevend als het toen was, is het niet meer. Sterker nog, de minibar is aan het uitsterven. ‘Het is te duur om een minibarservice te onderhouden’, zegt trendwatcher Vincent van Dijk. Alternatieven, oftewel de minibar 2.0, doen hun intrede. In een artikel in Misset Horeca passeren ze de revue.

Alternatief is om de minibar niet te vullen. Of alleen met een gratis, koud flesje water of met de cocktailkaart. Ook zijn er hotels die één koelkast met kleine flesjes water voor algemeen gebruik plaatsen op iedere verdieping. Sommige Van der Valk-vestigingen bieden ook een alternatief aan dat door gasten enthousiast wordt ontvangen: een minibarpakket.

Een hotel in de Achterhoek koos voor automaten in de hotellobby. Daar staan automaten waar gasten zelf koffie, thee, iets te knabbelen, of een flesje bier, wijn of fris uit de muur kunnen trekken. Sommige ondernemers creëren een onbemande minisupermarkt in de hotellobby (zie foto) waarin voor ieder moment van de dag iets lekkers te vinden is, ook (lokaal) bier, bubbels en wijn.

Sandra van Ginneken van STAP merkt op dat beide laatst genoemde alternatieven in strijd zijn met de wet. In de Drank- en Horecawet staat immers dat het ondernemers verboden is om automaten te hebben staan waaruit de afnemers zelfstandig alcoholhoudende drank kunnen betrekken. Die bepaling is opgenomen om te zorgen dat de leeftijdsgrens wordt nageleefd en dat er geen alcohol wordt verstrekt aan dronken personen. Er is in de wet één uitzondering opgenomen. En dat is voor hotelkamers. Daar mag een automaat of koelkastje staan met o.m. alcoholhoudende dranken.

Bron: missethoreca.nl.

Laatste nieuws