NL EN
DONEER NU!

Cardiologen gaan hun hartrevalidatierichtlijn herzien

24 februari 2020

Artsen zouden patiënten eensgezind moeten aanspreken op hun alcoholgebruik. Ze zouden moeten adviseren geen alcohol te drinken, zoals de Gezondheidsraad stelt. Dat zei verslavingsarts Robert van de Graaf afgelopen zaterdag in Nieuwsuur. Maar over nul als norm zitten niet alle artsen op één lijn, zo bleek uit de uitzending. Zo geeft de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie in de hartrevalidatierichtlijn een ander advies.

De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) heeft vandaag laten weten dat zij zich realiseren dat het advies in de hartrevalidatierichtlijn "niet in lijn is met het advies van de Gezondheidsraad en dat herziening nodig is". Ook stellen zij positief te staan tegenover de oproep van de artsen in de uitzending om in de medische wereld te komen tot eenheid in het advies over alcohol.

De KNMG stelt het als haar rol te zien om richtlijnen te maken voor de artsen, zoals niet drinken tijdens het werk. "Het is niet aan ons om aan te geven wat de arts moet doen ten opzichte van de patiënt, daar gaan de beroepsverenigingen over", aldus een woordvoerder. De artsenfederatie kijkt in een nieuw samenwerkingsverband wel naar de adviezen en de huidige richtlijnen over alcohol, maar "omdat het een samenwerkingsverband is, wordt niet direct het advies van een partij (in dit geval de Gezondheidsraad) gevolgd, maar wordt eerst van verschillende kanten naar het onderwerp gekeken", aldus de woordvoerder.

Bron: medischcontact.nl.

Laatste nieuws