NL EN
DONEER NU!

Andere Tijden over alcoholgebruik in de jaren zeventig van de vorige eeuw

18 december 2019

Op 18 december 2019 zond het tv-programma Andere Tijden van de VPRO een half uur archiefbeelden uit over het alcoholgebruik in de jaren zeventig.

We dronken toen per hoofd van de bevolking meer pure alcohol dan nu (vooral in de vorm van bier en gedistilleerd, nauwelijks in de vorm van wijn). Onze politici gingen regelmatig over de schreef. Volgens de toenmalige Kamervoorzitter waren vele parlementariërs eveneens vaak onder invloed.

Rijden onder invloed veroorzaakte toen nóg meer leed dan nu. Het aantal alcoholdoden in het verkeer was hoog (bijna 400 sterfgevallen). Daarom kwam er een wet waarin werd vastgelegd dat het bloedalcoholgehalte bij verkeersdeelname maximaal 0,5‰ mocht zijn en werd controle met blaaspijpjes geïntroduceerd. Er kwam een grote voorlichtingscampagne met de slogan 'Glaasje op, laat je rijden'. Het onmiddellijke effect was enorm, later zwakte dat af. Het aantal alcoholgerelateerde verkeersdoden is de afgelopen decennia gestaag gedaald om de laatste jaren weer te stijgen.

De conclusie van Andere Tijden is dan ook: "We komen er maar niet vanaf."

Bron: npostart.nl.

glaasje-op-laat-je-rijden.jpgglaasje-op-laat-je-rijden.jpg (10,8 kB)

Laatste nieuws