NL EN
DONEER NU!

Antwoorden op Kamervragen over het persbericht van NVDI en STAP

21 oktober 2022

Antwoorden op Kamervragen over het persbericht van NVDI en STAP Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) heeft de Tweede Kamer de antwoorden gestuurd op de Kamervragen over het persbericht van de NVDI en STAP over de niet-effectieve samenstelling van de Alcoholtafel van het Nationaal Preventieakkoord. Het Tweede Kamerlid Jeanet van der Laan (D66) had de vragen gesteld.

Uit de antwoorden blijkt dat Van Ooijen begrip heeft voor het standpunt van de aan de Alcoholtafel deelnemende gezondheidspartijen. Want niet alleen NVDI en STAP waren wantrouwend, ook veel andere gezondheidspartijen konden het naar eigen zeggen niet langer aan zichzelf of hun achterban verantwoorden dat zij deelnemen aan een tafel waar geen/te weinig resultaat werd geboekt. Zij voelden zich hierin gesterkt door adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Die organisatie stelt dat alcoholbeleid moet worden ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd op basis van volksgezondheidsdoelstellingen en wetenschappelijk bewijs en bovendien moet worden beschermd tegen inmenging van commerciële belangen.

Van Ooijen acht deze vorm van overleg dan ook niet meer passend voor de uitdagingen waar Nederland voor staat. Daarom heeft hij de Alcoholtafel beëindigd, maar blijft hij samenwerken met alle partijen die zich inzetten voor de doelstellingen uit het NPA.

Bron: rijksoverheid.nl.

Laatste nieuws