NL EN
DONEER NU!

Nieuwe regels ventilatie horeca ver onder norm

28 juli 2021

Nieuwe regels ventilatie horeca ver onder norm Nederland heeft met het schrappen van het Besluit Eisen Inrichtingen Drank- en Horecawet volgens deskundigen op een onverantwoorde manier de ventilatieregels in de horeca versoepeld. De normen uit het Bouwbesluit die nu van toepassing zijn, liggen ver onder de norm die de WHO in het kader van het coronavirus adviseert.

Staatssecretaris Paul Blokhuis stelde afgelopen najaar tijdens een wetgevingsoverleg over de nieuwe Alcoholwet de Tweede Kamer gerust door te zeggen dat het RIVM had geconcludeerd dat de ventilatie-eisen uit het Bouwbesluit 'in het licht van corona' volstaan. Navraag van dagblad NRC bij het RIVM leert dat de organisatie toen geen verzoek van het ministerie heeft gekregen om de situatie voor de horeca te beoordelen. Een woordvoerder noemt de normen uit het Bouwbesluit 'minimaal'.

Het Outbreak Management Team schreef deze week in een advies dat er geen wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is dat aangeeft welk niveau van ventilatie afdoende is om het besmettingsrisico in binnenruimtes zo klein mogelijk te houden, maar adviseert het kabinet voorlopig terug te gaan naar de eerdere, strengere ventilatienorm. Het is niet bekend of het kabinet dat advies overneemt.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is het zelf ook niet eens met de versoepelde normen voor ventilatie in de horeca. De branchevereniging heeft zich vorig jaar oktober in een brief aan het kabinet al uitgesproken tegen de nieuwe ventilatienormen. "Als de coronacrisis één ding duidelijk gemaakt heeft, is het dat goede ventilatie in ruimten waar mensen bij elkaar komen cruciaal is", schreef KHN in de brief.

Bronnen: nos.nl, nos.nl en nrc.nl.

Laatste nieuws