NL EN
DONEER NU!

VVD-er Aartsen neemt verdediging wetsvoorstel Ziengs over

22 april 2021

VVD-er Aartsen neemt verdediging wetsvoorstel Ziengs over Vandaag heeft het VVD-Kamerlid Thierry Aartsen laten weten dat hij gelet op het vertrek van Erik Ziengs uit de Kamer de verdediging van diens Wet regulering mengformules op zich neemt.

De Wet regulering mengformules wijzigt de Drank- en Horecawet/Alcoholwet en enkele andere wetten in verband met verruiming van de mogelijkheid tot het inzetten van mengformules, ofwel tot het mogelijk maken van blurring met alcoholhoudende dranken.

In dat initiatiefwetsvoorstel wordt mogelijk gemaakt dat horecaexploitanten en slijters aan de gemeente vragen of hun vergunning kan worden verruimd, zodat zij ook 'nevenactiviteiten' kunnen verrichten. Een nevenactiviteit voor een horecabedrijf kan zijn de verkoop van schilderijen die aan de wanden van de horecalokaliteit hangen, van serviesgoed of van de huiswijnen. Nevenactiviteiten van slijterijen kunnen zijn nootjes- en kaasverkoop en het houden van whiskyproeverijen in de zaak.

In de Drank- en Horecawet/Alcoholwet worden verder twee nieuwe categorieën alcoholverstrekkers geïntroduceerd: het gemengd kleinhandelsbedrijf en het gemengd ambachtsbedrijf. Het gaat dan om winkeliers en dienstverleners die - ook met een gemeentelijke vergunning – als nevenactiviteit zwak-alcoholhoudende dranken mogen verkopen en schenken. Denk aan kleding- en boekenwinkels, kappers, barbiers, massagesalons, fietsherstellers, wasserettes, hakkenbars etc. Supermarkten kunnen dan proeverijen in de winkel organiseren.

De brief van Aartsen waarin hij meldt de verdediging van de Wet regulering mengformules op zich te nemen staat inmiddels op de agenda van het procedure-overleg van 12 mei a.s. van de Vaste commissie VWS van de Tweede Kamer.

Bronnen: tweedekamer.nl en tweedekamer.nl.

Het standpunt van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP t.a.v. blurring is te vinden op de betreffende themapagina.

Laatste nieuws