NL EN
DONEER NU!

Australië en Nieuw Zeeland krijgen verplichte waarschuwing alcohol en zwangerschap

18 februari 2020

Australië en Nieuw Zeeland krijgen verplichte waarschuwing alcohol en zwangerschap Food Standards Australia New Zealand (FSANZ), een overheidsorganisatie die voor Australië en Nieuw-Zeeland voedselnormen ontwikkelt, heeft een nieuwe etiketteringsverplichting goedgekeurd, waardoor op alcoholhoudende dranken een waarschuwing komt te staan m.b.t. alcohol en zwangerschap. De federale ministers kunnen nog hun veto over dit besluit uitspreken.

"Alcohol kan levenslang schade toebrengen aan uw baby". Dat wordt de nieuwe tekst op alle flessen van 200 ml en groter. Het nieuwe goedgekeurde label voor flessen groter dan 200 ml bevat ook de woorden "gezondheidswaarschuwing" in rode, vetgedrukte hoofdletters en een pictogram van een silhouet van een zwangere vrouw die drinkt met een rode streep erdoor. Op alcoholflessen tot 200 ml hoeft alleen het pictogram weergegeven te worden.

De alcoholindustrie noemt het besluit "kortzichtig" en klaagt over de kosten, terwijl volksgezondheidsorganisaties reppen over een "enorme belangrijke stap".

Bronnen: smh.com.au, foodstandards.gov.au en brewsnews.com.au.

Update 20 maart 2020: de maatregel is uitgesteld, na intensieve lobby van de alcoholbranche.
Update 17 juli 2020: uiteindelijk hebben de ministers tóch ingestemd met een nieuw verplicht logo. Helaas is "HEALTH WARNING" gewijzigd in "PREGNANCY WARMING".

pregnancy-warning-labels-on-alcoholic-beverages-.pdfpregnancy-warning-labels-on-alcoholic-beverages-.pdf (2,18 MB)

Laatste nieuws