NL EN
DONEER NU!

In USA roep om parlementair onderzoek naar NIAAA-onderzoekslobby

28 maart 2018

In USA roep om parlementair onderzoek naar NIAAA-onderzoekslobby Onlangs werd bekend dat het grootste alcohol-onderzoeksinstituut ter wereld, het gerenommeerde Amerikaanse National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA), de alcoholindustrie actief heeft belobbyd voor een financiële bijdrage aan een grootschalig onderzoek naar de positieve aspecten van licht alcoholgebruik voor het hart.

In reactie hierop is een officieel onderzoek gestart door de National Institutes of Health (NIH), de koepel van 27 federale gezondheidsinstituten, naar de rol van enkele functionarissen bij de dubieuze wijze van fondsenwerving. Verder is er een luide roep om een parlementair onderzoek.

Uit een reconstructie van deze zaak blijkt dat de NIAAA al in 2013 bij de alcoholproducenten actief is gaan lobbyen voor fondsen. Overigens noemt de betreffende medewerker van de NIAAA het “voorlichten”. Eerst werd een jaarvergadering van de brouwers bezocht en later (in 2013 en 2014) zijn er bijeenkomsten geweest met de Distilled Spirits Council. De vertegenwoordigers van de alcoholbranche werden daarbij “positieve resultaten” toegezegd. Gemeld werd ook dat de studie wel eens zou kunnen leiden tot krantenkoppen dat alcohol deel kan uitmaken van een gezond voedingspatroon. Ook wezen de NIAAA-ers erop dat de studie economische voordelen voor de branche zou hebben.

De toenadering tot de alcoholbranche had gevolgen voor de eigen onderzoekers van de NIAAA. Zo kreeg een onderzoeker die de relatie alcoholmarketing en alcoholgebruik onder jongeren bestudeerde te horen dat hij nooit meer geld zou krijgen voor onderzoek naar alcoholmarketing, ongeacht hoe hoog zijn onderzoeksvoorstel zou scoren bij het wetenschappelijke beoordelingspanel. Naar later duidelijk is geworden had de NIAAA dat afgesproken met de Distilled Spirits Council.

Ondertussen ging de directeur van de NIAAA zelf deelnemen aan de marketingactiviteiten van de industrie. Hij deed een woordje in een promotievideo van bierbrouwer Anheuser Busch InBev, waardoor de indruk ontstond dat de NIAAA het alcoholbeleid van het bedrijf onderschrijft, wat een overtreding is van het beleid van de NIH.

Het verzoek van de NIAAA om donaties voor dit onderzoek van de alcoholindustrie is ook een duidelijke schending van het NIH-beleid. Niet alleen omdat functionarissen bij NIH-instituten geen donaties mogen vragen, maar ook omdat ze geen financiering voor een studie mogen accepteren tenzij het onderzoek ook dóór zou gaan zonder de gift. Een voormalige medewerker van de NIAAA heeft echter tegen de alcoholbranche gezegd dat "het onderzoek niet mogelijk was zonder hun steun".

Toen het gelobby om fondsen voor dit onderzoek in de media verscheen, hebben zowel de hoofdonderzoeker van deze studie, als de directeur van de NIAAA, dr. George Koob (foto), tegen de New York Times gelogen over de contacten met de branche. De onderzoeker zei met niemand uit de alcoholindustrie over de planning van het onderzoek gesproken te hebben, de directeur zei dat de NIAAA niet bij de alcoholbranche om fondsen gevraagd had. Dat wordt overigens ontkent door de vorige NIAAA-directeur, dr. Ken Warren. Die geeft toe dat er met de branche gesproken is om uit te vinden of zij interesse hadden om deel te nemen.

De lobby is uiteindelijk zeer succesvol geweest. Het onderzoek, met de naam Moderate Alcohol and Cardiovascular Health Trial, ook wel MACH15 genoemd, is gestart en wordt voor het grootste deel door de alcoholbranche betaald. Er is bij 5 alcoholfabrikanten $67,7 miljoen opgehaald (AB Inbev, Carlsberg, Heineken, Diageo en Pernod Ricard). De rest komt van de NIH. Het Nederlandse deel van het onderzoek wordt uitgevoerd door Julius Clinical Research te Zeist.

Op deze site schreven we al eerder over dit NIAAA-onderzoek, waaraan 7.800 50-plussers in diverse landen zullen deelnemen. Zij drinken óf geen alcohol óf dagelijks 1,5 glas alcoholhoudende drank naar keuze (=15 gram alcohol) gedurende 6 jaar. Het hele onderzoek zal 10 jaar duren.

Bronnen: tobaccoanalysis.blogspot.nl, nytimes.com, mnn.com en sciencemag.org.

Laatste nieuws