NL EN
DONEER NU!

Onderzoek alcoholafhankelijkheid sportkantines en sportevenementen

7 april 2021

Het Mulier Instituut heeft in opdracht van het ministerie van VWS en NOC*NSF onderzoek gedaan naar de afhankelijkheid van sportverenigingen en –evenementen van inkomsten uit alcohol en ongezonde voeding. Daarnaast is ook gekeken naar kansrijke alternatieve inkomstenbronnen.

Sportverenigingen met een eigen kantine, zo’n 13.000, blijken in grote mate afhankelijk te zijn van inkomsten uit de eigen kantine. De kantine-inkomsten vormen gemiddeld zo’n 27% van de totale inkomsten voor deze sportverenigingen. Binnen die kantine-inkomsten hebben alcoholhoudende dranken een groot aandeel, volgens de data uit de kassasystemen gemiddeld 43%.

De afhankelijkheid van sportverenigingen van inkomsten uit sponsoring door alcoholproducenten is minder groot. De inkomsten uit sponsoring op de totale inkomsten van sportverenigingen verschilt sterk; bij veldsporten (voetbal, hockey, korfbal) hebben vrijwel alle verenigingen sponsorinkomsten, terwijl daar bij binnensporten als zwemmen en bridge nauwelijks sprake van is. Bij de helft van de verenigingen met inkomsten uit sponsoring, is sponsoring met betrekking tot alcohol en minder gezonde voeding niet aan de orde, terwijl voor 8% van de verenigingen dergelijke sponsorgelden onmisbaar zijn.

Volgens de sponsordeskundigen in het onderzoek is de sport aantrekkelijk voor alternatieve sponsoring en liggen er nog genoeg kansen, mede doordat de maatschappelijke en gezondheidswaarde van sport nog meer op de radar van potentiële sponsoren kan komen.

mulier-instituut---afhankelijkheid-sportverenigingen-en--evenementen-van-inkomsten-uit-alcohol-en-ongezonde-voeding.pdfmulier-instituut---afhankelijkheid-sportverenigingen-en--evenementen-van-inkomsten-uit-alcohol-en-ongezonde-voeding.pdf (1,34 MB)

Laatste nieuws