NL EN
DONEER NU!

Van Rijn beantwoordt Kamervragen over zwangeren die alcohol gebruiken

11 december 2013

Van Rijn beantwoordt Kamervragen over zwangeren die alcohol gebruiken Staatssecretaris Martin van Rijn, heeft mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers, antwoord gegeven op de Kamervragen van Wolbert en Rebel (beiden PvdA) over zwangeren die alcohol blijven drinken.

Hij meldt in zijn antwoord dat de overheid adviseert geen alcohol te drinken wanneer je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft. Ook geeft hij aan dat die boodschap breed gecommuniceerd wordt via sites van het Trimbos-instituut, STAP, het RIVM en het Voedingscentrum. De twee recente folders over dit onderwerp (‘Zwanger!’ van het RIVM en 'Wat je moet weten over alcohol en roken voor, tijdens en na de zwangerschap’ van Trimbos en STAP) communiceren ook de nulnorm.

De staatssecretaris verwijst in zijn brief voorts naar Eurobarometer-onderzoek uit 2010 waaruit blijkt dat ruim 80% van het publiek op de hoogte is van de gevaren van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Voor zorgverleners bestaat de NHG-Standaard Preconceptiezorg. Deze standaard geeft richtlijnen voor advisering aan paren met een kinderwens.

Bron: rijksoverheid.nl

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl