NL EN
DONEER NU!

De IJslandse jeugd is van de drank af

1 juli 2017

De IJslandse jeugd is van de drank af De gemiddelde 15-jarige IJslander drinkt niet, rookt amper en sport vijf keer per week. Hoe hebben de IJslanders dat voor elkaar gekregen?

Aan de wieg van het gekeerde tij staat een frêle socioloog met een goed gevoel voor marketing en de welluidende naam Ingá Dóra Sigfúsdóttir. Sigfúsdóttir (50) is al sinds de jaren negentig als onderzoeker van drank- en drugsgebruik onder jongeren werkzaam aan de Universiteit van Reykjavik. De eerste uitkomsten van haar onderzoek gaven haar behoorlijke buikpijn: bijna de helft van alle 14- en 15-jarigen dronk niet alleen vaak, maar ook veel (lees: elke maand minimaal één keer dronken). Dit kon zo niet langer, dacht ze.

Beetje bij beetje ontstond zo een soort maatschappelijke beweging, zegt Sigfúsdóttir. 'Het klinkt gek, maar het benoemen van het probleem, het herkennen, was misschien wel de belangrijkste stap.' Meer sporten, voldoende leuke activiteiten na school en ouders die weten wat je zoal uitspookt, bleken uit haar onderzoek de meest beschermende factoren tegen (excessief) middelengebruik te zijn. Sigfúsdóttir ging het idee aanhangen dat exorbitant middelengebruik doorbroken kan worden door mensen alternatieve activiteiten te bieden. Het doel werd jongeren zo lang mogelijk van de drank afhouden. “Elk jaar dat we ze van de drank af weten te houden, is winst.“

De preventie bestond eerder voornamelijk uit voorlichting. Vertellen hoe slecht alcohol is, of blowen. Dat werkt in het beste geval amper en het slechtste geval als een reclamefolder voor experimenteren. De nieuwe IJslandse aanpak werd een combinatie van wetgeving, maatschappelijk bewustzijn en het bieden van alternatieven. Er kwamen nieuwe wetten op het gebied van verkoop (tabak vanaf 18 jaar en drank vanaf 20) en reclames (geen enkele meer voor drank en tabak). En - niet onbelangrijk - er kwam een officieuze avondklok. Jongeren tot 16 jaar mogen na tienen 's avonds niet onbegeleid op pad. Officiële handhaving is er niet, er zijn geen boetes of straffen bij overtreding. Bij navraag onder jongeren, ouders en docenten blijkt de regel tamelijk serieus te worden nageleefd. Kwestie van sociale controle, stelt Sigfúsdóttir terloops vast.

Bron: volkskrant.nl.

Laatste nieuws