NL EN
DONEER NU!

Utrechtse bezorgdiensten controleren niet op alcoholleeftijd

19 juni 2021

Utrechtse bezorgdiensten controleren niet op alcoholleeftijd Niet overal in Utrecht wordt even goed op leeftijd gecontroleerd bij de verkoop van alcohol. Uit een onderzoek dat in 2020 is uitgevoerd blijken met name webshops en bezorgdiensten erg slecht te scoren. Supermarkten die deel uitmaken van grote ketens leefden de regels het best na.

Sinds 2016 wordt iedere twee jaar in Utrecht een nalevingsonderzoek uitgevoerd. Vorig jaar heeft onderzoeksbureau Objectief dat gedaan. Er werden 17-jarigen ingezet, zogenoemde mysterykids, die op allerlei plaatsen alcohol probeerden te kopen.

Zo hebben de minderjarigen die meededen aan het onderzoek in totaal 61 keer geprobeerd alcohol te kopen bij een ketensupermarkt. In 43 gevallen kreeg de minderjarige geen alcohol mee. Hiermee komt het nalevingscijfer van de Utrechtse ketensupermarkten op 70,5%. In 2018 lag dit cijfer op 73,2%. Het landelijke nalevingscijfer van ketensupermarkten lag in 2020 op 59,3 %.

Maaltijdbezorgdiensten – die vorig jaar voor het eerst werden meegenomen in het onderzoek – bungelen onderaan de nalevingslijst. 82 keer hebben de mysterykids in 2020 alcohol besteld en in geen van de gevallen is gevraagd om een ID-kaart. Het nalevingscijfer voor deze sector komt dan ook uit op 0%. Landelijk ligt dit met 2,2% iets hoger.

Webshops werden vorig jaar voor het eerst gecontroleerd en ook zij deden het in 2020 in Utrecht niet goed. In de 8 keer dat een minderjarig alcohol wilde kopen is slechts één keer om een ID-kaart gevraagd. Hiermee komt het nalevingscijfer op 12,5%.

Wat daarnaast opvalt is dat slijterijen de leeftijdsgrens slechter naleven. In 2018 was het nalevingscijfer van slijterijen nog 88% terwijl dat vorig jaar 65,4% was. Hiermee scoren de Utrechtse slijterijen iets onder het landelijke cijfer dat op 66,3% ligt. Cafetaria’s leefden de wet juist beter na.

Bron: duic.nl.

Laatste nieuws