NL EN
DONEER NU!

Diverse moties PvdD-senator Visseren e.a. over verbruiksbelasting

12 december 2023

In de Eerste Kamer zijn twee moties ingediend over de verhoging van de verbruiksbelasting per 1 januari a.s. Eén motie vraagt om een nultarief in te voeren voor alcoholvrij bier en andere dranken die geen toegevoegde suikers bevatten, de andere motie om uitstel van de verhoging met 1 jaar.

De moties zijn ingediend door senator Ingrid Visseren-Hamakers (PvdD) en mede-ondertekend door collega senatoren van haar partij, de SP en SGP. De motie over het nultarief is daarnaast mede-ondertekend door GL/PvdA.

De argumentatie van de indieners van de motie over een nultarief voor ongezoete dranken is dat dranken zonder toegevoegde suikers zoals vruchtensappen, granendranken en alcoholvrije alternatieven door de verhoging van de verbruiksbelasting onevenredig zwaar en onbedoeld getroffen worden. Zij vinden dit een averechts effect op de bedoelingen van de wetgever. De uitstel-motie heeft tot doel één jaar extra de tijd te hebben om voor elkaar te krijgen dat de voorstellen worden aangepast waardoor – in de visie van de indieners - ongewenste neveneffecten worden voorkomen.

De stemming over deze moties is 19 december a.s.

Bronnen: eerstekamer.nl en eerstekamer.nl.

Laatste nieuws