NL EN
DONEER NU!

Zeeuws CZW Bureau wil doorgaan met 'Laat Ze Niet (Ver)zuipen!'

20 juni 2016

Zeeuws CZW Bureau wil doorgaan met 'Laat Ze Niet (Ver)zuipen!' Zeeuwse kinderen en hun ouders weten meer over de gevaren van alcoholgebruik op jonge leeftijd, accepteren de leeftijdsgrens van achttien jaar vaker en alcoholverstrekkers leven de regels beter na. Dat concludeert het CZW Bureau (College Zorg en Welzijn) na onderzoek.

Het bureau stelt daarmee dat de Zeeuwse jeugd- en alcoholcampagne 'Laat Ze Niet (Ver)zuipen!' zijn vruchten afwerpt. "Maar we zijn er nog niet," zegt projectleider Mischa Laeven. "We moeten erop blijven inzetten dat jongeren onder de achttien jaar geen alcohol drinken."

Binnenkort besluiten de dertien Zeeuwse gemeenten of ze de campagne willen voortzetten.

"Er is meer acceptatie voor de norm dat je geen alcohol moet drinken onder de achttien jaar. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren vinden dat ze alcohol mogen drinken ligt op 17,5 jaar bij twaalf- tot en met vijftienjarigen en op zeventien jaar bij zestien- en zeventienjarigen. Dichterbij de achttien jaar zijn jongeren toch meer bezig met alcohol.”
Inmiddels weten jongeren en hun ouders volgens Laeven meer over de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik. "Negen op de tien ouders denkt dat met kinderen praten over alcohol ervoor zorgt dat zij verstandiger met alcohol omgaan. 54% van de ouders zegt achttien jaar als leeftijdsgrens te hebben.”

Om de bewustwording bij de overige ouders te vergroten, is het volgens de projectleider belangrijk dat de campagne doorgaat. Voor de totale aanpak noemt Laeven het belangrijk dat er bijvoorbeeld ook op scholen voorlichting is. De overgang naar het voortgezet onderwijs is voor veel kinderen het punt dat ze meer geïnteresseerd raken in alcohol, aldus Laeven.

"De brugklas is daardoor ook voor ouders een goede periode om over alcohol te praten met hun kind. Op die leeftijd staan ze daarvoor het meest open." Laeven zegt het spannend te noemen of de gemeenten willen doorgaan met ‘Laat Ze Niet (Ver)zuipen!’. "Maar ik heb er een goed gevoel over. Ik denk dat de gemeenten inzien dat de campagne nut heeft. Deze onderzoeken tonen aan dat we vooruit gaan. Maar educatie, bewustwording, handhaving en regelgeving blijven hard nodig."

Bron: nu.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl