NL EN
DONEER NU!

30 gram alcohol of meer per dag verhoogt het risico op darmkanker

7 september 2017

30 gram alcohol of meer per dag verhoogt het risico op darmkanker Het risico op darmkanker wordt verhoogd door 30 gram alcohol of meer per dag*. Evenals het eten van bewerkt vlees (ham, salami) en meer dan 500 gram rood vlees per week (rund en varken). Overgewicht verhoogt ook het risico op darmkanker. Het eten van volkoren graanproducten zoals zilvervliesrijst en volkorenbrood (3 porties per dag) kan het risico op darmkanker juist verlagen. Ook beweging, in elke vorm, zou de kans op de ziekte verkleinen.

Dat maakt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds donderdag bekend in een nieuw rapport. Voor het onderzoek is al het beschikbare bewijs wereldwijd naar voeding, gewicht en lichaamsbeweging in relatie tot het risico op darmkanker geanalyseerd. Onderzoekers hebben hiervoor bevindingen uit 99 studies bij elkaar gebracht. In het onderzoek ging het om gegevens van in totaal 29 miljoen mensen waarvan een kwart miljoen mensen bij wie darmkanker werd vastgesteld.
Volgens experts biedt geen enkele levensstijl garantie tegen kanker, maar wel kunnen gezonde voeding en leefstijl een rol spelen bij de preventie ervan.

Edward L. Giovanucci, prof. Voeding en Epidemiologie bij Harvard TH Chan School of Public Health en eerste auteur van het rapport: "Darmkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker wereldwijd. Het nieuwe rapport laat zien dat mensen veel kunnen doen om hun risico op darmkanker aanzienlijk te verlagen. De bevindingen zijn duidelijk: voeding en leefstijl spelen een grote rol bij darmkanker. De stappen die mensen kunnen nemen om hun risico op darmkanker te verlagen, zijn belangrijk voor de algehele gezondheid. Het behouden van een gezond gewicht, voldoende lichaamsbeweging, matig zijn met rood en bewerkt vlees en het eten van meer volkorenproducten en voedingsvezels. Daarnaast is het belangrijk om matig te zijn met alcohol en niet te roken of om daarmee te stoppen."

*30 gram alcohol ≈ 0,75 liter pils óf 300 cl wijn óf 100 cl gedistilleerd.

Bronnen: nu.nl en wkof.nl.

cup_colorectal_cancer_report_2017.pdfcup_colorectal_cancer_report_2017.pdf (9,8 MB)

Laatste nieuws