NL EN
DONEER NU!

Hoogleraar: "Toestaan blurring staat op gespannen voet met recht op gezondheid"

24 september 2022

Hoogleraar: "Toestaan blurring staat op gespannen voet met recht op gezondheid" In Trouw van vandaag staat een ingezonden opinie over blurring van Brigit Toebes, hoogleraar 'Gezondheidsrecht in Internationaal Perspectief'. Zij vindt het vreemd dat in een Coalitieakkoord met de titel 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst' het voorstel is opgenomen blurring met alcohol te legaliseren.

Het toestaan van alcoholgebruik op meer plekken dan voorheen getuigt volgens Toebes juist niet van solidariteit en van het creëren van een gezonde toekomst. Nederlanders drinken relatief veel alcohol: 56% van de volwassenen houdt zich niet aan het advies van de Gezondheidsraad om geen of maximaal één glas alcohol per dag te drinken, ook al weten we steeds meer over het negatieve effect van alcohol op chronische ziekten.

Door blurring neemt het alcoholgebruik toe, met alle gevolgen van dien. Het Trimbos-instituut waarschuwt voor een toename van hart- en vaatziekten en verkeersongelukken. Ook het verder 'normaliseren' van alcohol is een gevaar, doordat mensen (en vooral kinderen) geconfronteerd worden met drankgebruik. Voor mensen met een alcoholverslaving kan de hunkering naar een drankje toenemen doordat ze op meer plekken dan voorheen worden geconfronteerd met alcohol.

"Het toestaan van blurring is", volgens Toebes, "in feite een stap terug in het gezondheidsbeleid. Terugdraaien van dat beleid staat op gespannen voet met het internationale mensenrecht op gezondheid. Dat verplicht de Nederlandse overheid om steeds een stapje verder te gaan met het bevorderen van een gezonde samenleving. In dat kader moet het verlagen van drempels, die juist gezondheid moeten bevorderen, op zijn minst heel goed gemotiveerd worden."

Bron: trouw.nl.

Laatste nieuws