NL EN
DONEER NU!

41% Nederlanders drinkt hooguit een glas alcohol per dag

11 maart 2020

41% van de Nederlanders 18+ zegt geen alcohol te drinken of hooguit één glas per dag. Zij voldoen daarmee aan de richtlijn van de Gezondheidsraad. Vrouwen en ouderen laten alcohol het vaakst staan. Dat blijkt uit de Leefstijlmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek, in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut.

Vijf jaar geleden lag dat percentage nog op 37%. Het nieuwe percentage van 41% betekent overigens dat nog steeds 59% van de volwassenen zich niet aan de richtlijn van de Gezondheidsraad houdt.

Wie dagelijks meer dan één glas alcohol (met 10 gram pure alcohol) drinkt, loopt volgens de Gezondheidsraad meer risico op beroertes, darmkanker, longkanker en borstkanker. Daarom heeft de raad de richtlijn over alcohol vijf jaar geleden aangescherpt. Matig alcoholgebruik kan ook gunstig zijn voor de gezondheid, maar die voordelen wegen volgens de Gezondheidsraad niet op tegen de nadelen.

Uit de cijfers uit de Leefstijlmonitor blijkt ook dat ouderen vaker zeggen te voldoen aan de alcoholrichtlijn van hooguit één glas per dag: twee op de drie 75-plussers. Ook ruim 50% van de volwassen vrouwen zegt zich eraan te houden, tegen nog niet een op de drie jongvolwassenen van onder de 30. Ook merkten de onderzoekers dat mensen met een laag inkomen het meest matigen met alcohol en mensen met hoge inkomens het minst.

Volwassenen die maximaal één glas alcohol per dag drinken, roken minder en gebruiken ook minder drugs, blijkt uit het onderzoek.

Bronnen: nos.nl en cbs.nl.

Laatste nieuws