NL EN
DONEER NU!

Kamerfracties houden moties aan na overleg met staatssecretaris Blokhuis

29 mei 2018

Kamerfracties houden moties aan na overleg met staatssecretaris Blokhuis De Tweede Kamerfracties van de SP en GroenLinks willen dat de rijksrecherche onderzoek gaat doen naar het wissen door VWS-ambtenaren van documenten over het DOA-overleg van 7 maart 2008 waarin het leeftijdscontrolesysteem Ageviewers besproken zou kunnen zijn. Een motie daarover hielden de fracties echter aan, in afwachting van de resultaten van het onderzoek van de Erfgoedinspectie naar de wijze van archiveren bij het ministerie van VWS in 2008.

Dat bleek tijdens een 30-leden debat in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Paul Blokhuis had het oordeel over deze motie overgelaten aan de Tweede Kamer. Hij gaf echter aan op het alcoholdossier liever naar voren te kijken en een punt te willen zetten achter de zoektocht naar de eventueel verdwenen tweede pagina van het DOA-verslag.

GroenLinks wil dat er opnieuw onderzoek wordt gedaan naar effectieve leeftijdscontrolesystemen. De daarover ingediende motie werd eveneens aangehouden na de toezegging van Blokhuis dat de VWS-vertegenwoordiger bij het overleg over het Preventieakkoord hiervoor aandacht zal vragen bij de deelnemers aan de Alcoholtafel*. Blokhuis vreest dat een nieuwe onderzoeksopdracht tot veel vertraging aan de Alcoholtafel zal leiden.

De woordvoerder van de Partij voor de Dieren gaf aan dat wat haar betreft het bedrijfsleven te veel invloed heeft op het beleid. Zij vroeg Blokhuis ook of het waardevol is om de alcoholsector aan de Alcoholtafel te hebben. Die omschreef de kwestie als “met de duivel naar bed gaan”, maar gaf aan dat VWS zeker niet geregeerd wordt door de alcoholindustrie. Ook gaf hij aan dat er geen sprake is van gecoördineerd laten verdwijnen van documenten door VWS-ambtenaren.

*Later is de betreffende motie ingetrokken.

dertigledendebat-over-wissen-doa-verslag.pdfdertigledendebat-over-wissen-doa-verslag.pdf (1,22 MB)

Laatste nieuws