NL EN
DONEER NU!

Betere naleving leeftijdsgrens voor verkoop alcohol in Fryslân

12 september 2017

Betere naleving leeftijdsgrens voor verkoop alcohol in Fryslân Het gemiddelde nalevingspercentage van de leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van alcohol is in Fryslân gestegen van 37% in 2015 naar 48% in 2017. Maar nog altijd is alcohol makkelijk verkrijgbaar voor Friese minderjarige jongeren: één op de twee aankopen slaagt. Dit blijkt uit een onderzoek bij supermarkten, slijterijen, horecagelegenheden, cafetaria’s, jongerencentra, sportkantines en evenementen in Fryslân door het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Het Platform Nuchtere Fries coördineerde het onderzoek.

Fryslân scoort qua naleving even goed of beter dan de landelijke cijfers uit 2016. Bij Friese supermarkten werd in 63% van de gevallen de verkoop van alcohol geweigerd (landelijk 63%), in sportkantines in 32% (landelijk 17%), in horecagelegenheden in 45% (landelijk 27%), bij slijterijen in 54% (landelijk 62%) en in cafetaria’s in 43% (landelijk 29%). Jongerencentra in Fryslân kennen een nalevingspercentage van 45%. De naleving bij Friese evenementen is relatief laag: 21%.

Voor het Friese onderzoek in 2017 hebben 15 Friese jongeren van zeventien jaar als ‘mystery shopper’ geprobeerd om alcoholhoudende drank te kopen. Het onderzoek focuste op de zogeheten ‘hotspots’, verkooppunten waar veel jongeren komen. Met de resultaten kunnen de gemeenten hun alcoholmatigingsbeleid vormgeven, waaronder het toezicht op de Drank- en Horecawet.

Bron: platform.nuchterefries.nl.

rapportage-nalevingsonderzoek-frysln-2017.pdfrapportage-nalevingsonderzoek-frysln-2017.pdf (2,98 MB)

Laatste nieuws