NL EN
DONEER NU!

Startschot Europees Kanker Plan

4 februari 2020

Startschot Europees Kanker Plan Vandaag 4 februari 2020, Wereld Kanker Dag, gaf de Europese Commissie het startschot voor een brede 12 weken durende openbare consultatie over het Europees Kanker Plan.

Elk jaar krijgen 3,5 miljoen mensen in de Europese Unie de diagnose kanker. Dat betekent dat elke 9 seconden in de Europese Unie een nieuw geval van kanker wordt vastgesteld. Het is een ernstig gezondheidsprobleem waarmee naar schatting 40% van de EU-burgers op enig moment in hun leven te maken krijgt. Het is de tweede belangrijkste doodsoorzaak na hart- en vaatziekten en het is een enorme last voor de zorgstelsels en de sociale voorzieningen in de EU-lidstaten, zet druk op de overheidsbegrotingen en heeft een negatieve invloed op de productiviteit en groei van de economie. Als we niets doen is kanker in 2035 de belangrijkste doodsoorzaak in de Europese Unie.

Tegelijkertijd weten we dat 40% van alle gevallen van kanker kan worden voorkomen als de aanbevelingen van de Europese Kanker Code worden nageleefd. Er zijn dus enorme mogelijkheden om het aantal gevallen van kanker in de EU te verminderen.

EU-voorzitter Ursula von der Leyen heeft daarom EU-Commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid, Stella Kyriakides, gevraagd een ambitieus Europees plan te lanceren en de lidstaten te helpen bij de kankerbestrijding en de kankerzorg.

Het Europese kankerplan zal acties voorstellen in alle belangrijke fasen van de ziekte: preventie (leefstijl, milieu, vaccinatie, accijnsheffing), diagnose, behandeling en overleven.

Het doel van de openbare raadpleging is om EU-burgers en belanghebbenden in staat te stellen een bijdrage te leveren en hun mening te geven over de beste manieren om dit probleem in de EU aan te pakken. Mariann Skar, secretaris-generaal van Eurocare, heeft in dat kader vandaag al laten weten: "Het wordt de hoogste tijd dat het vergeten verband tussen alcohol en kanker onder de aandacht van het grote publiek wordt gebracht. Als consumenten hebben we het recht om op de hoogte te zijn van de effecten van alcoholconsumptie op onze gezondheid. Er moet betere publieksinformatie zijn, meer bewustzijn bij gezondheidswerkers en effectieve volksgezondheidsmaatregelen om het verband te benadrukken en actie te bevorderen om vermijdbare ziekten en sterfgevallen te verminderen."

Naast de openbare raadpleging start de Commissie vandaag ook een raadpleging over de routekaart voor het plan, die vier weken in beslag zal nemen. Tot juli zullen specifieke elementen van het plan met de lidstaten worden besproken, evenals gericht overleg met belanghebbenden. Het Europees Kanker Plan zal vóór het einde van dit jaar worden gepresenteerd.

Bronnen:
ec.europa.eu, ec.europa.eu and eurocare.org.

factsheet-europes-beating-cancer-plan--.pdffactsheet-europes-beating-cancer-plan--.pdf (1,78 MB)

Laatste nieuws