NL EN
DONEER NU!

Advies Belgische onderzoekers: ‘Verhoog prijs alcohol, niet minimumleeftijd’

21 februari 2018

Advies Belgische onderzoekers: ‘Verhoog prijs alcohol, niet minimumleeftijd’ De leeftijdsgrens voor alcohol verder optrekken is geen prioriteit. Dat stellen Belgische onderzoekers die de alcoholwetgeving evalueerden. Ze pleiten in hun beleidsaanbevelingen voor een geïntegreerd beleid met onder meer hogere prijzen. Dat bericht De Morgen.

De eerste aanbeveling is opmerkelijk. Want terwijl verslavingsexperts keer op keer hameren op het verder optrekken van de bestaande leeftijdsgrens, vinden de onderzoekers dat geen prioriteit. "Uit ons onderzoek blijkt dat het verhogen [van de prijs] een veel groter effect op het alcoholgebruik heeft dan het verhogen van een leeftijdsgrens."

De onderzoekers stellen dat de recente accijnsverhoging op sterke drank zeker niet ingetrokken mag worden. Verdere prijsstijgingen moeten volgens de groep onderzocht worden. Ook lokale besturen kunnen volgens de aanbevelingen actie ondernemen. "Feestjes waar jongeren voor 25 euro all-in kunnen drinken of voordelige drankkaarten kunnen kopen, kunnen ontmoedigd worden", aldus onderzoekster Tina Van Havere (foto) in De Morgen.

Bron: standaard.be.

alcolaw.pdfalcolaw.pdf (3,58 MB)

Laatste nieuws