NL EN
DONEER NU!

Ruim 3 miljoen sterfgevallen per jaar als gevolg van middelengebruik

25 juni 2024

Ruim 3 miljoen sterfgevallen per jaar als gevolg van middelengebruik Een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft aan dat in 2019 2,6 miljoen sterfgevallen te wijten waren aan alcoholgebruik, goed voor 4,7% van alle sterfgevallen, en 0,6 miljoen sterfgevallen aan drugsgebruik. Opvallend is dat 77% van de doden als gevolg van alcoholgebruik man is.

Uit het rapport blijkt dat wereldwijd naar schatting 400 miljoen mensen lijden aan een alcoholstoornis. Van deze 400 miljoen mensen waren er 209 miljoen alcoholafhankelijk.

"Middelengebruik schaadt de individuele gezondheid ernstig, verhoogt het risico op chronische ziekten en geestelijke gezondheidsproblemen en resulteert - tragisch genoeg - in miljoenen vermijdbare sterfgevallen per jaar. Het legt een zware last op gezinnen en gemeenschappen, omdat het risico op ongelukken, verwondingen en geweld toeneemt", zei dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO (foto).

Het rapport benadrukt de dringende noodzaak om wereldwijd het beleid te versnellen om doelstelling 3.5 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties in 2030 te halen door de alcohol- en drugsconsumptie terug te dringen en de toegang tot de zorg te verbeteren.

Van alle aan alcohol gerelateerde sterfgevallen in 2019, waren naar schatting 1,6 miljoen het gevolg van niet-overdraagbare ziekten, waaronder 474.000 als gevolg van hart- en vaatziekten en 401.000 als gevolg van kanker. Ongeveer 724.000 doden waren het gevolg van verwondingen, bijvoorbeeld bij verkeersongevallen, zelfbeschadiging en geweld. Nog eens 284.000 sterfgevallen hielden verband met overdraagbare ziekten. Er is bijvoorbeeld aangetoond dat alcoholconsumptie het risico op HIV-overdracht verhoogt, evenals het risico op tuberculose-infectie en -sterfte.

Positief is dat het aantal sterfgevallen als gevolg van alcohol per 100.000 15-plussers wereldwijd sinds 2010 met 20,2% gedaald is (in Nederland -6,5%). Zorgelijk is dat het hoogste percentage (13%) aan alcohol gerelateerde sterfgevallen in 2019 viel onder jongeren in de leeftijd van 20 tot 39 jaar.

Bron: who.int.

global-status-report-alcohol-and-health-and-treatment-of-substance-use-disorders.pdfglobal-status-report-alcohol-and-health-and-treatment-of-substance-use-disorders.pdf (6,52 MB)

Laatste nieuws