NL EN
DONEER NU!

WHO: alcohol helpt niet bij stress als gevolg van de coronacrisis

27 maart 2020

Veel is anders nu het coronavirus rondwaardt. Meer mensen zijn angstig. En de World Health Organization weet wat dat betekent: meer mensen zullen waarschijnlijk een paar extra drankjes nemen om hun zenuwen te kalmeren. Dr. Aiysha Malik van WHO-Europa, stelt echter dat alcohol geen behulpzaam middel is om met angst en stress om te gaan.

"Middelengebruik en andere verslavingen kunnen schadelijk zijn voor de fysieke en mentale gezondheid", aldus Malik. "Voor mensen die niet verslaafd zijn, helpt het gebruik van stoffen niet om de stress te beheersen, ze kunnen de zaken erger maken."

Volgens Malik is het OK als matige drinkers af en toe een alcoholhoudende drank nemen, met een maximum van 14 Britse eenheden per week, dat is één glas van 150 ml wijn per dag. Maar als je meer drinkt dan die hoeveelheid, kan dit je immuunsysteem verzwakken en je meer vatbaar maken voor het krijgen van het virus. Meer alcohol consumeren dan die hoeveelheid kan het darmmicrobioom veranderen, wat op zijn beurt immuuncellen die de dunne darm bekleden, kan beschadigen.

Als die darmcellen beschadigd zijn kunnen ziekteverwekkers gemakkelijker in je bloedbaan terechtkomen.

De WHO wijst er ook op dat alcoholhoudende dranken niet gebruikt moeten worden in het kader van preventie of behandeling van een coronavirusbesmetting.

Bronnen: businessinsider.nl, welingelichtekringen.nl en euro.who.int.

Laatste nieuws