NL EN
DONEER NU!

Blijven we olympische medailles in alcoholdampen vieren?

16 februari 2018

Blijven we olympische medailles in alcoholdampen vieren? Deze week liet Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, bij de NOS weten dat wat hem betreft "het Holland Heineken Huis bij de Olympische Spelen dit jaar voor het laatst onder die naam opereert". Maar een principiële discussie ten spijt, weigert de leiding van NOC*NSF de banden met de bierbrouwer te verbreken. Want na 26 jaar Holland House zijn de banden tussen NOC*NSF en Heineken dermate innig dat het voortbestaan van de feestzaal voorlopig gegarandeerd lijkt.

Voor Heineken is het Holland House een marketinginstrument, maar volgens projectleider Yvonne de Liefde vooral een gelegenheid Nederlandse sportsuccessen op de Spelen te vieren. "Daarmee hebben we een naam opgebouwd waar we apetrots op zijn. En die raken we niet graag kwijt." "Je ziet weleens voorbij komen, dat het met een biertent geassocieerd wordt", zegt De Liefde. "Van dat stempel willen we af."

De rol van Heineken in het Holland House is helder. Maar heeft NOC*NSF als vertegenwoordiger van de sport in Nederland geen richtinggevende taak als het om de mix van alcohol en sport gaat? Directeur Gerard Dielessen vindt van wel, maar verzet zich tegen de opvatting dat sport maatschappelijke problemen moet oplossen. "Waar het volgens mij om gaat, is dat er goede voorlichting wordt gegeven om het verantwoord omgaan met alcohol."

Stefan Groothuis, olympisch kampioen op de 1.000 meter van de Spelen in Sotsji, die nu optreedt als gastheer van de sporterslounge. "Het is een illusie om drank en sport te scheiden, dat gaat nooit gebeuren."

Bron: nrc.nl.

Laatste nieuws