NL EN
DONEER NU!

In Ierland kost één glas drank nu ten minste €1,00

8 januari 2022

In Ierland kost één glas drank nu ten minste €1,00 In Ierland betaal je voor 10 gram alcohol (=de gebruikelijke hoeveelheid alcohol in 1 glas bier, wijn of gedistilleerde drank) sinds deze week ten minste €1,00, ongeacht of je het koopt in de supermarkt, de slijter of een bar. Dat is het gevolg van de introductie van een Minimum Unit Price.

Het doel van deze zogenaamde MUP is heel goedkope drank duurder maken, waardoor zware drinkers minder zullen gaan drinken.

Ierland is het derde Europese land dat de MUP introduceert. Schotland en Wales gingen voor. Buiten Europa geldt een minimumprijs voor alcohol in Rusland, delen van Australië en Canada.

De verwachting is dat de MUP zal resulteren in een daling van de alcoholconsumptie in Ierland met 9%. Het alcoholgebruik bij zware drinkers zal 15% dalen. Lichte drinkers zullen 3% minder alcohol gaan drinken.

Dat zal tot gevolg hebben dat er jaarlijks zo'n 200 alcoholgerelateerde sterfgevallen minder zijn. Het aantal ziekenhuisopnames per jaar zal naar schatting met 6.000 dalen.

Er is geen grond voor de angst van sommigen dat er als gevolg van de MUP in Ierland meer drugs gebruikt gaan worden. Dat bleek uit een factcheck door TheJournal.ie.

Bronnen: thejournal.ie en hse.ie.

Laatste nieuws