NL EN
DONEER NU!

KHN: méér horeca is niet de oplossing voor detailhandelsproblemen

22 juli 2015

KHN heeft een reactie gepubliceerd op de brief van minister Henk Kamp, die onder meer gaat over het combineren van detailhandel en horeca. KHN vindt dat de oplossing voor de detailhandelsproblemen niet stelselmatig moet worden gezocht in het aanbieden van meer horeca. Want gezien de grote aantallen winkels die leegstaan, is er dáár niet genoeg vraag naar.

Verder geeft KHN aan dat het toestaan van horeca in winkels geen gelijk speelveld zou geven. Horecaondernemers moeten dan ook retailproducten kunnen aanbieden, iets dat - aldus KHN – nu niet mogelijk is met een Drank- en Horecavergunning.

Sandra van Ginneken, senior beleidsmedewerker van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, is verbaasd over die laatste opmerking. Van Ginneken: "Onder voorwaarden kan er nu al in de horeca, óók die met een horecavergunning, detailhandel plaatsvinden. De Drank- en Horecawet kent immers voor de horeca twee belangrijke uitzonderingen op de strikte functiescheidingsregels. Allereerst mogen horeca-ondernemers met vergunning overal in hun bedrijfspand – dus óók in de horecalokaliteit - kant-en-klare gerechten verkopen. Denk maar aan de afhaal-Chinees of de afhaal-pizzeria. Verder is het horeca-ondernemers toegestaan om een winkel in hun bedrijfspand te hebben, maar dan wel in een aparte ruimte, die te bereiken moet zijn zonder door een ruimte te hoeven gaan waar alcohol wordt geschonken of opgeslagen."

Bron eerste twee alinea’s: khn.nl.

Laatste nieuws