NL EN
DONEER NU!

Daling horecaomzet in 2023

15 november 2022

Volgend jaar gaan we minder naar de horeca. Dat verwacht ABN AMRO. De krimp zal 1% zijn. Dit terwijl veel ondernemingen de omzet in 2022 nog fors zagen stijgen.

Cafés krijgen in 2023 te maken met een krimp van 3%. Restaurants zien hun omzet met 2% dalen. Daarentegen zal het goed gaan met de fastfoodrestaurants. Zij zullen de dans ontspringen.

Historisch onderzoek toont aan dat in tijden van recessie de horecaomzet afneemt. Zo daalde het bruto binnenlands product (bbp) tijdens de financiële crisis met 3,9% in 2009 terwijl de omzet in de horeca afnam met 4,8%. Zodra het bbp weer steeg, nam de omzet juist weer extra toe. Een mitigerend factor in de huidige situatie is de lage werkloosheid. Deze was in de financiële crisis beduidend hoger. Dit geeft consumenten nu meer baanzekerheid en daardoor mogelijk meer vertrouwen om uitgaven te blijven doen. Ook hebben consumenten relatief veel spaargeld opgepot tijdens de coronapandemie.

Bron: abnamro.nl.

krimp-leisure-door-stijgende-kosten-en-dalende-koopkracht.pdfkrimp-leisure-door-stijgende-kosten-en-dalende-koopkracht.pdf (578 kB)

Laatste nieuws