NL EN
DONEER NU!

Politie stelt aan verzekeraars gegevens over dronken rijden beschikbaar

21 juni 2015

Politie stelt aan verzekeraars gegevens over dronken rijden beschikbaar Door nieuwe afspraken tussen de politie en het Verbond van Verzekeraars kan de schade die dronken rijders aan derden veroorzaken, nu makkelijker op hen verhaald worden.

Verzekeraars zijn wettelijk verplicht de schade veroorzaakt door dronken rijders aan derden altijd te vergoeden. Deze schade verhalen op de dronken bestuurder kan alleen als er een alcoholclausule in de polisvoorwaarden is opgenomen. De reden dat sommige verzekeraars die clausule niet (meer) hadden, was dat het tot voor kort een moeilijk proces was om het bewijs van schade a.g.v. dronken rijden rond te krijgen. De verzekeraar moest kunnen bewijzen dat er te veel alcohol is genuttigd én dat de drank ook heeft bijdragen aan het ontstaan van deze schade.

Recent (per 1 mei jl.) is het Verbond van Verzekeraars met de politie overeengekomen dat de processen verbaal met een strafbaar feit, zoals alcoholgebruik, doorrijden na een aanrijding en/of roekeloos rijden, voor verzekeraars via een stichting beschikbaar komen. Hierdoor zijn nu de processen verbaal eenvoudig op te vragen door verzekeraars en zullen de verzekeraars makkelijker verhaal kunnen halen. De verwachting is dat nu méér verzekeraars een alcoholclausule in de verzekeringspolis zullen gaan opnemen.

Bron: verzekeraars.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl