NL EN
DONEER NU!

Horeca groeit, maar zorgen van ondernemers over wildgroei en blurring

7 januari 2019

Horeca groeit, maar zorgen van ondernemers over wildgroei en blurring De meeste ondernemers in de horeca hebben een redelijk tot goed jaar achter de rug. Door de economische groei en de mooie zomer zagen bijvoorbeeld lunchrooms, eetcafés en ijssalons hun omzet toenemen. Ondernemers zien ook bedreigingen. Van de ondervraagden maakt 34% zich zorgen over het te grote horeca-aanbod. Daarmee samenhangend noemt meer dan één op de vier ondernemers ‘blurring met alcohol’ de belangrijkste bedreiging voor de continuïteit van zijn bedrijf.

Dat blijkt uit onderzoek van Koninklijke Horeca Nederland onder 1.000 leden. De resultaten werden vanochtend gepubliceerd voor aanvang van de Horecava in Amsterdam, de vakbeurs voor de horeca.

Volgens FoodService Instituut Nederland is het aantal horecastoelen in steden als Utrecht en Amsterdam sinds 2012 met 30% toegenomen.

Erik Derksen, eigenaar van twee restaurants in Utrecht, ziet de ontwikkelingen met lede ogen aan. "Ik denk dat er in Utrecht zeker zeventig of tachtig horecapanden zijn bijgekomen de afgelopen jaren. Mensen gaan heus niet vier keer per dag lunchen hoor, om ons te plezieren. Dus de omzet moet verdeeld worden onder steeds meer ondernemers. De spoeling wordt dunner en dunner. Er moet gewoon een goede mix blijven van leuke aantrekkelijke winkels én horeca", zegt Derksen. "Evenwicht is belangrijk. Dat heeft het stadsbestuur van Utrecht ook ingezien en daarom is er een stop op nieuwe horeca."

Ook in Rotterdam is sprake van overkill, zegt Robèr Willemsen, voorzitter van Horeca Nederland: "De afgelopen jaren zijn er talloze winkels failliet gegaan. Wat je zag was dat er dan heel snel vergunningen werden afgegeven voor horeca."

Bron: nos.nl.

khn-monitor-toekomstverwachtingen-2019-_1.pdfkhn-monitor-toekomstverwachtingen-2019-_1.pdf (758 kB)

Laatste nieuws